Chika Unigwa, de auteur van het boek "Fata Morgana."

Verhaal geschreven door een migrante.
Krantenartikel:
“Prostitutie als ticket voor een beter leven”
Chika Unigwa schrijft roman over Nigeriaanse hoertjes in Antwerpen.
In een minirokje ging de Nigeriaans-Belgische schrijfster naar het Antwerpse schipperskwartier. Daar sprak ze met 4 Afrikaanse prostituees, die model stonden voor de personages in haar nieuwe roman “Fata Morgana”.
Chika Unigwa
Chika Unigwa kwam op het idee om een boek te schrijven over prostitutie. De eerste keer dat ze zelf in Antwerpen kwam was met haar zus. Ineens zagen ze bijna naakte vrouwen voor het raam staan maar ze beseften toen nog niet dat het ging om prostituees. Chika groeide op in een katholiek gezin in Nigeria, als dochter van een parlementslid. Op de universiteit ontmoette ze haar Belgische man, die daar werkte voor een project van de KU Leuven. Ze woonden een paar jaar in Amerika, en ondertussen wonen ze al 10 jaar in Turnhout met hun 4 kinderen. Ze gaf ook een lezing op een hogeschool in Antwerpen. Haar boek werd toevallig gepresenteerd op 5 oktober, het moment waarop Hans Van Themsche aan de Britselei in Antwerpen in het beklaagdenbankje van de assisenzaal zat. Haar beeld van Antwerpen is wel veranderd na 11 mei vorig jaar. De stad heeft volgens haar 2 gezichten. Racisme bestaat, maar elegantie is in de stad ook aanwezig. Chika beschrijft het zo: “Antwerpen is in de wieg gelegd om elegant te zijn, maar de stad maakt het nooit echt waar”.
Haar boek
Het boek gaat over 4 meisjes die omwille van verschillende problemen naar België komen. 3 van de 4 weten waaraan ze beginnen vooraleer ze ons land betreden. Pas als 1 van de meisjes in Antwerpen wordt vermoord, beginnen ze elkaar te vertellen over hun leven in Nigeria. De meisjes wonen in de Zwartzusstersstraat en lopen jaloers megabordeel Villa Tinto voorbij om in een ranzig café hun klanten op te scharrelen. Ze denken na de moord van hun vriendin meteen aan de Malinese Oulematou die door Hans Van Themsche werd doodgeschoten. Voor Chika was dat logisch, Voor Afrikaanse prostituees die in de straat wonen waar een Malinese vrouw werd doodgeschoten, zal dat zeker zo geweest zijn.

Rikki en zijn vriendjes, Guido van Genechten

Verhaal geschreven voor kinderen over racisme.
Korte inhoud
Elke avond gaat Rikki naar de open plek in het bos. Hij speelt er met al zijn vriendjes: witte, maar ook grijze, bruine en zwarte konijntjes. Vreemd genoeg is Rikki de enige die met iedereen speelt. Als er op een avond een vreemd konijntje staat toe te kijken, nodigt Rikki hem meteen uit om mee te doen. Wedden dat Rikki iedereen samen aan het spelen krijgt?
Een leuk verhaal over anders zijn. Een zeer goed idee van de schrijver om het moeilijke onderwerp van ‘anders zijn’ aan te halen in een vlot geschreven boekje bestemd voor kleuters. Het verhaal leert kinderen dat ze niemand mogen uitsluiten enkel en alleen omdat ze anders zijn. ‘Anders zijn’ is een zeer rekbaar begrip: een andere huidskleur, een andere taal spreken maar ook een handicap, een ziekte of zelfs armoede kunnen tot uitsluiten en pesterijen leiden. Een zeer goed idee om kinderen in een zeer vroeg stadium al te laten kennismaken met deze problematiek die in onze maatschappij nog brandend actueel zijn. Elise Sanczuk (5MtWi)